Plastry schabu duszone w aromatycznym sosie są lepsze niż kotlety. Wprost rozpływają się w ustach

Dodano:
Schab w sosie cebulowym Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Schab jest dobry nie tylko na kotlety. Ja częściej duszę go w pysznym sosie, bo wychodzi soczysty i nadaje się do odgrzewania. Przygotowanie tego dania nie zajmuje mi wiele czasu, a doskonale smakuje z wieloma dodatkami.

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Są pyszne, ale można się nimi znudzić. Mają też tę wadę, że najlepiej smakują świeżo przygotowane. A w tygodniu nie zawsze mam czas na gotowanie. Dlatego często przyrządzam schab duszony w aromatycznym sosie. Robię go od razu na dwa dni, bo cała rodzina za nim przepada.

W jakim sosie można dusić schab?

Schab ma delikatny smak, więc najlepiej zestawić go z wyrazistymi dodatkami. Sos do tego mięsa można przygotować np. na bazie suszonych grzybów, pomidorów czy cebuli. Można też doprawić go chrzanem albo musztardą. W tych sosach możecie dusić mięso lub podać wybrany do pieczonego schabu. Sos, w którym dusi się mięso nie może być zbyt gęsty, bo łatwo się przypali. Należy go zagęścić dopiero wtedy, gdy schab będzie miękki.

Jak zrobić schab duszony w sosie cebulowym?

Moja rodzina uwielbia schab duszony w sosie cebulowym. Ja też, bo robi się go szybko, a na dodatek z łatwo dostępnego i taniego składnika. Mięso należy pokroić w plastry, oprószyć je przyprawami i zrumienić na patelni. Potem włożyć do wcześniej przygotowanego sosu i dusić, aż będzie miękkie. Wtedy sos wystarczy zagęścić i ewentualnie zblendować.

Przepis: Schab duszony w sosie cebulowym

Delikatne plastry schabu duszone w aromatycznym sosie cebulowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1 kg schabu wieprzowego
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • 2 listki laurowe
  • tymianek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuCebule obierz, przekrój na pół, pokrój w talarki. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i łyżkę masła. Wsyp cebulę, smaż ją na średnim ogniu, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Wtedy wlej do niej bulion, dodaj listki laurowe, trochę soli i pieprzu i całość zagotuj. Dalej gotuj na małym ogniu.
  2. Obsmażanie mięsaSchab pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm (możesz je lekko rozbić tłuczkiem do mięsa). Każdy oprósz solą i pieprzem, a potem mąką. Zrumień z dwóch stron na patelni z olejem.
  3. Duszenie mięsaObsmażony schab włóż do gotującego się sosu cebulowego. Oprósz tymiankiem, patelnię przykryj, mięso duś na niedużym ogniu, aż będzie miękkie. Wtedy wyjmij je na talerz.
  4. Zagęszczanie sosuPozostałą mąkę rozmieszaj ze śmietanką, rozprowadź częścią sosu i wlej do sosu na patelni. Całość zagotuj i gotuj na małym ogniu ok. 2 minuty. Do sosu włóż ponownie mięso i podgrzewaj je jeszcze kilka minut.

Wskazówka: Po wyjęciu miękkiego mięsa sos można zblendować. Wcześniej trzeba tylko usunąć listki laurowe.

Z czym podać schab duszony w sosie cebulowym?

Schab duszony w sosie cebulowym można podać z przeróżnymi dodatkami. Tym najpopularniejszym są oczywiście gotowane ziemniaki, jednak dobrze też sprawdzi się kasza gryczana czy jęczmienna. Nie mówiąc już o kluskach ziemniaczanych albo kładzionych. Jeśli chodzi o warzywny dodatek, to proponuję sięgnąć po buraczki na ciepło, sałatkę z kiszonych ogórków albo surówkę z marchewki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...