Plastry schabu duszone w aromatycznym sosie są lepsze niż kotlety. Wprost rozpływają się w ustach
Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Są pyszne, ale można się nimi znudzić. Mają też tę wadę, że najlepiej smakują świeżo przygotowane. A w tygodniu nie zawsze mam czas na gotowanie. Dlatego często przyrządzam schab duszony w aromatycznym sosie. Robię go od razu na dwa dni, bo cała rodzina za nim przepada.
W jakim sosie można dusić schab?
Schab ma delikatny smak, więc najlepiej zestawić go z wyrazistymi dodatkami. Sos do tego mięsa można przygotować np. na bazie suszonych grzybów, pomidorów czy cebuli. Można też doprawić go chrzanem albo musztardą. W tych sosach możecie dusić mięso lub podać wybrany do pieczonego schabu. Sos, w którym dusi się mięso nie może być zbyt gęsty, bo łatwo się przypali. Należy go zagęścić dopiero wtedy, gdy schab będzie miękki.
Jak zrobić schab duszony w sosie cebulowym?
Moja rodzina uwielbia schab duszony w sosie cebulowym. Ja też, bo robi się go szybko, a na dodatek z łatwo dostępnego i taniego składnika. Mięso należy pokroić w plastry, oprószyć je przyprawami i zrumienić na patelni. Potem włożyć do wcześniej przygotowanego sosu i dusić, aż będzie miękkie. Wtedy sos wystarczy zagęścić i ewentualnie zblendować.
Przepis: Schab duszony w sosie cebulowym
Delikatne plastry schabu duszone w aromatycznym sosie cebulowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- ok. 1 kg schabu wieprzowego
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 3 cebule
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 2 listki laurowe
- tymianek
- 150 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuCebule obierz, przekrój na pół, pokrój w talarki. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i łyżkę masła. Wsyp cebulę, smaż ją na średnim ogniu, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Wtedy wlej do niej bulion, dodaj listki laurowe, trochę soli i pieprzu i całość zagotuj. Dalej gotuj na małym ogniu.
- Obsmażanie mięsaSchab pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm (możesz je lekko rozbić tłuczkiem do mięsa). Każdy oprósz solą i pieprzem, a potem mąką. Zrumień z dwóch stron na patelni z olejem.
- Duszenie mięsaObsmażony schab włóż do gotującego się sosu cebulowego. Oprósz tymiankiem, patelnię przykryj, mięso duś na niedużym ogniu, aż będzie miękkie. Wtedy wyjmij je na talerz.
- Zagęszczanie sosuPozostałą mąkę rozmieszaj ze śmietanką, rozprowadź częścią sosu i wlej do sosu na patelni. Całość zagotuj i gotuj na małym ogniu ok. 2 minuty. Do sosu włóż ponownie mięso i podgrzewaj je jeszcze kilka minut.
Wskazówka: Po wyjęciu miękkiego mięsa sos można zblendować. Wcześniej trzeba tylko usunąć listki laurowe.
Z czym podać schab duszony w sosie cebulowym?
Schab duszony w sosie cebulowym można podać z przeróżnymi dodatkami. Tym najpopularniejszym są oczywiście gotowane ziemniaki, jednak dobrze też sprawdzi się kasza gryczana czy jęczmienna. Nie mówiąc już o kluskach ziemniaczanych albo kładzionych. Jeśli chodzi o warzywny dodatek, to proponuję sięgnąć po buraczki na ciepło, sałatkę z kiszonych ogórków albo surówkę z marchewki.